Tanden bleken is het behandelen van de tanden met als doel om de kleur van de tanden te veranderen. Een stralend wit gebit is het gewenste resultaat. Bij het tanden bleken maakt men gebruik van een tandenbleek gel. De gel wordt aangebracht op de tanden waarna een tandenbleek lamp het bleekproces activeert.

Algemeen gesproken bestaan er tegenwoordig 2 soorten bleekbehandelingen:

Een behandeling met waterstof peroxide in een tandartspraktijk;
Een peroxidevrije behandeling bij een schoonheidssalon, beautysalon of mondhygienste.


Bij het bleken van tanden met waterstof peroxide doordringt de peroxide het tandglazuur en tandbeen. De waterstof peroxide gaat een chemische reactive aan met de verkeuringen in de tand en bij dat proces onstaat water en kooldioxide. Tandvlees dat in contact komt met waterstofperoxide kan geïrriteerd raken. Daarom moet bij de behandeling het tandvlees beschermd worden om irritatie te voorkomen. Na de behandeling kunnen de tanden pijnlijk aanvoelen bij het eten en drinken (zowel van koude als warme dranken/gerechten). Dit komt omdat, door het gebruik van waterstofperoxide, het glazuur poreus wordt en het mineraalgehalte in de mond afneemt.Voor 1 November 2012 mocht door tandartsen en schoonheidssalons gebleekt worden met maximaal 35% waterstof peroxide. Omdat tandartsen de concentratie peroxide in hun behandeling moesten terugbrengen met meer dan 80% (van 35% naar 6%!), is de effectiviteit van een bleeksessie bij tandarts sterk afgenomen. Daarom stappen ook steeds meer tandartsen over op bleken met peroxidevrije gel.

Natrium Bicarbonaat In de Europese Unie mogen sinds 1 november 2012 schoonheidssalons een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Natrium bicarbonaat is het basisbestandeel van vrijwel alle peroxidevrije bleekgels die verkrijgbaar zijn. Het maakt de tanden wit en het is daarnaast goedkoper en veiliger dan waterstofperoxide. Natrium Bicarbonaat helpt ook om tandplak te bestrijden. Tandplak veroorzaakt namelijk verkleuringen.

Voor en nadelen – De voordelen van tanden bleken met een peroxidevrije tandenbleek gel zijn:- Verwijdert effectief hardnekkige tandverkleuringen- Snel resultaat (binnen 20-25 minuten)- Geen bijwerkingen, dus ook geschikt voor gevoelige tanden- Goedkoper dan behandeling met waterstof peroxide bij tandarts Het nadeel van bleken met een peroxidevrije bleekgel is de snellere terugloop van het resultaat ten op zichte van bleken met peroxide. Vooral de consumptie van kleurstofhoudende voedingsmiddelen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken.

Chemie De alkaline fosfaten in het speeksel van de mond gaan een chemische reactie aan met de bleekgel. Natrium bicarbonaat wordt in deze reactie afgebroken en als bijproduct ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor het witmakende effect van de bleekgel. Deze vrije radicalen zijn niet gevaarlijk en maken de tanden wit zonder gevoeligheid of pijn te veroorzaken.

FAQ

1Is tanden bleken veilig?
Wij gebruiken uitsluitend peroxidevrije tandenbleek gel. Deze tast het glazuur en de vullingen niet aan. Daarom is tanden bleken met bleekgel zeer veilig. De gel is ook geschikt voor mensen met gevoelige tanden. En de behandeling kan probleemloos herhaald worden voor een optimaal resultaat.
2Hoelang blijven mijn tanden wit?

Na een tandenbleek behandeling met peroxidevrije bleekgel ziet u direct het resultaat. Meestal kleurt het gebit bij de eerste behandeling tussen de 4 en 8 tinten lichter. Het gebit zal daarna langzaam weer verkleuren. De snelheid waarmee de verkleuring optreedt is afhankelijk van de levensstijl. Drinkt u veel koffie, thee en rode wijn en rookt u veel sigaretten, dan zullen uw tanden sneller verkleuren. En dan heeft u dus sneller een nieuwe behandeling nodig.

Een behandeling met een peroxide bleekgel bij de tandarts is duurder, maar omdat peroxide in het glazuur doordringt, zal het resultaat langer aanhouden. Omdat het gehalte peroxide tegenwoordig maximaal 6% mag zijn, is de duurzaamheid verminderd in vergelijking met de 35%-gels die vroeger werden gebruikt. Daarom stappen steeds meer tandartsen over op peroxidevrij bleken. Ook facing worden steeds meer toegepast.

3Hoelang duurt een behandeling?
1 behandeling duurt circa 20-25 minuten. Voor een optimaal resultaat kan het nodig zijn om meer dan 1 behandeling te doen. In de meeste gevallen geven 2 tot maximaal 3 opeenvolgende behandelingen van 20-25 minuten een optimaal resultaat
4Waarom gebruiken we mondspreiders en geen bitje?
Met een mondspreider schijnt het LED-licht direct op de tanden met bleekgel. Daarom werkt deze methode beter dan met een bitje. De tanden worden witter en het effect blijft langer zichtbaar. Ander voordeel is dat u met een mondspreider minder bleekgel gebruikt en dus goedkoper kan werken.
5Doet het tanden bleken pijn?
Nee, de behandeling is geheel pijnvrij.
6Is het LED-licht schadelijk?
Nee, dit is 100% veilig.
7Kunnen kronen ook worden gebleekt?
Ook op kronen komt een aanslaglaag. Deze aanslag wordt met bleken verwijdert, maar het wordt niet lichter dan de kleur van de kroon.
8Mag de klant na de behandeling gelijk eten en drinken?
Informeer de klant om de eerste 12 uur na de behandeling geen koffie, rode wijn en andere kleurhoudende voedingsmiddelen te nuttigen.
9Waar wordt de kleur van mijn tanden bepaald?

Dit wordt bepaald door:

– Genetische factoren
– Consumptie: eten-drink en rookgedrag
– Mondverzorging: hoe vaak poets/flos je en frequentie tandartsbezoek.

10Wat zijn de voordelen van bleken zonder peroxide?
– Voordelig
– Pijnloos
– Snel resultaat
– Veilig
11Wat zijn de nadelen van peroxidevrij tanden bleken?
Verkleuring van de tanden treedt sneller op dan bij bleken met peroxide. Dit hangt sterk samen met het consumptiepatroon van de klant. De terugloop kan vertraagd worden door het gebruik van de juiste tandpasta, zoals V-White. Adviseer dit met name bij klanten die bijvoorbeeld roken, veel koffie drinken en liefhebber zijn van rode wijn.
12Kan ik gevoelige tanden krijgen?
Nee, omdat geen peroxide wordt gebruikt, krijgt u geen gevoelige tanden.