Tanden bleken is het behandelen van de tanden met als doel om de kleur van de tanden te veranderen. Een stralend wit gebit is het gewenste resultaat. Bij het tanden bleken maakt men gebruik van een tandenbleek gel. De gel wordt aangebracht op de tanden waarna een tandenbleek lamp het bleekproces activeert.
Algemeen gesproken bestaan er tegenwoordig 2 soorten bleekbehandelingen:
Een behandeling met waterstof peroxide in een tandartspraktijk;Een peroxidevrije behandeling bij een schoonheidssalon, beautysalon of mondhygienste.
Toelichting:
sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen bleken met waterstof peroxide. Het gehalte aan peroxide in de bleekgel bij de tandarts mag maximaal 6% zijn. Deze regels gelden voor alle landen van de gehele Europese Unie. De reden van deze veranderde regelgeving is het grote aantal klachten als gevolg van behandelingen met waterstof peroxide in grote concentratie. Den hierbij aan gevoelig tanden en pijnlijk tandvlees.
Natrium Bicarbonaat In de Europese Unie mogen sinds 1 november 2012 schoonheidssalons een bleekgel met maximaal 0,1% waterstofperoxide gebruiken. Natrium bicarbonaat is het basisbestandeel van vrijwel alle peroxidevrije bleekgels die verkrijgbaar zijn. Het maakt de tanden wit en het is daarnaast goedkoper en veiliger dan waterstofperoxide. Natrium Bicarbonaat helpt ook om tandplak te bestrijden. Tandplak veroorzaakt namelijk verkleuringen.
Voor en nadelen – De voordelen van tanden bleken met een peroxidevrije tandenbleek gel zijn:- Verwijdert effectief hardnekkige tandverkleuringen- Snel resultaat (binnen 20-25 minuten)- Geen bijwerkingen, dus ook geschikt voor gevoelige tanden- Goedkoper dan behandeling met waterstof peroxide bij tandarts Het nadeel van bleken met een peroxidevrije bleekgel is de snellere terugloop van het resultaat ten op zichte van bleken met peroxide. Vooral de consumptie van kleurstofhoudende voedingsmiddelen (koffie, rode wijn, tabak, etc…) heeft invloed op de terugloop van het resultaat na het bleken.
Chemie De alkaline fosfaten in het speeksel van de mond gaan een chemische reactie aan met de bleekgel. Natrium bicarbonaat wordt in deze reactie afgebroken en als bijproduct ontstaan vrije radicalen. Vrije radicalen zorgen voor het witmakende effect van de bleekgel. Deze vrije radicalen zijn niet gevaarlijk en maken de tanden wit zonder gevoeligheid of pijn te veroorzaken.
FAQ
Na een tandenbleek behandeling met peroxidevrije bleekgel ziet u direct het resultaat. Meestal kleurt het gebit bij de eerste behandeling tussen de 4 en 8 tinten lichter. Het gebit zal daarna langzaam weer verkleuren. De snelheid waarmee de verkleuring optreedt is afhankelijk van de levensstijl. Drinkt u veel koffie, thee en rode wijn en rookt u veel sigaretten, dan zullen uw tanden sneller verkleuren. En dan heeft u dus sneller een nieuwe behandeling nodig.
Een behandeling met een peroxide bleekgel bij de tandarts is duurder, maar omdat peroxide in het glazuur doordringt, zal het resultaat langer aanhouden. Omdat het gehalte peroxide tegenwoordig maximaal 6% mag zijn, is de duurzaamheid verminderd in vergelijking met de 35%-gels die vroeger werden gebruikt. Daarom stappen steeds meer tandartsen over op peroxidevrij bleken. Ook facing worden steeds meer toegepast.
Dit wordt bepaald door:
– Genetische factoren
– Consumptie: eten-drink en rookgedrag
– Mondverzorging: hoe vaak poets/flos je en frequentie tandartsbezoek.
– Pijnloos
– Snel resultaat
– Veilig